Jak radzić sobie z gośćmi z ograniczeniami dietetycznymi?
Niezależnie od tego, czy jest to panna młoda i pan młody, którzy mają ograniczenia dietetyczne, czy też znasz wielu gości, którzy mają alergie pokarmowe, masz gwarancję, że przynajmniej jedna osoba na Twoim weselu będzie miała ograniczenie dietetyczne. Nie stresuj się tym, zespół planowania ślubu w Magical Wedding w Krakowie przygotował pięć pomocnych wskazówek, które ułatwią zrozumienie tego procesu.
Wskazówka wtorek: jak radzić sobie z gośćmi z ograniczeniami dietetycznymi
Niezależnie od tego, czy jest to panna młoda i pan młody, którzy mają ograniczenia dietetyczne, czy też znasz wielu gości, którzy mają alergie pokarmowe, masz gwarancję, że przynajmniej jedna osoba na Twoim weselu będzie miała ograniczenie dietetyczne. Nie stresuj się tym, zespół planowania ślubu w Tara M. Events w Nowym Jorku przygotował pięć pomocnych wskazówek, które ułatwią zrozumienie tego procesu.
1. Oznacz swój bufet
Łatwym sposobem na upewnienie się, że Twoi goście znajdą coś dla siebie, jest serwowanie w formie bufetu. W ten sposób pozwala na umieszczenie etykiet dla każdego produktu ze składnikami na spodzie. Poproś firmę cateringową o zaznaczenie, czy danie jest „bezglutenowe”, „bez nabiału”, czy nawet „bez orzechów”.
2. Zostaw miejsce na karcie RSVP
Wystarczy zostawić małą linię na dole karty RSVP, aby ludzie mogli szybko zanotować swoją poważną alergię pokarmową. Mając te informacje pod ręką, możesz upewnić się, że masz co najmniej jedną opcję dla swoich gości.
3. Porozmawiaj ze swoim cateringiem
Większość (jeśli nie wszyscy) firm cateringowych rozumie alergie pokarmowe i ma pojęcie o substancjach, które możesz wprowadzić, aby Twój posiłek odpowiadał potrzebom wszystkich. Nawet jeśli nie masz dokładnej liczby alergii, będą w stanie podać kilka, aby zagwarantować
4. Skontaktować gościa z firmą cateringową
Jeśli martwisz się o swoją siostrę lub gość skontaktuje się z Tobą, aby przypomnieć, że ma bardzo silną alergię, postaw go w bezpośrednim kontakcie z firmą cateringową. Oboje będą lepiej rozumieli, co należy zrobić, aby przygotować posiłek, i nie ma powodu, abyś dodawał to do swojej listy rzeczy do zrobienia.
5. Zaznacz je na kartach miejsc
Jeśli jesz na kolacji z kilkoma osobami z alergiami pokarmowymi, umieść symbol na ich wizytówkach, w ten sposób firma cateringowa nie tylko będzie mogła zobaczyć to tuż przed ich twarzą, ale także sprawi, że Twoi goście będą bardziej komfortowo wiedzieć
Pod koniec dnia to twój wyjątkowy dzień i powinieneś podawać produkty, które chcesz zjeść. Twoi goście będą wyrozumiali i jeśli nie będą pewni, co będą w stanie zjeść, skontaktują się z nimi z wyprzedzeniem.